
Wegwijzer
Bij het Netwerk Kind & NAH vinden ouders en professionals allerlei informatie en tips voor kinderen met NAH.
Voor meer informatie over NAH bij kinderen als gevolg van een hersentumor kunt u ook terecht bij de Vereniging van Ouders van Kinderen met Kanker (VOKK). Zij hebben een verwijsgids op hun website staan t.b.v. ouders van kinderen met hersentumoren.
Indien uw kind NAH heeft en u wilt dit laten onderzoeken of behandelen in een centrum in de regio dat specifiek gericht is op kinderen, dan kunt u hiervoor terecht bij Libra Revalidatie & Audiologie of SWZ.
In de Zorgstandaard THL voor Kinderen & Jongeren staat wat u kan verwachten in het gehele spectrum van zorgverlening (zorgcontinuüm): de behandeling, organisatiestructuur van het zorgproces (de ketenorganisatie) en de bijbehorende kwaliteitsindicatoren.
Onderwijsprotocol
Het ondersteunen van kinderen en jongeren met gevolgen van NAH in het onderwijs is belangrijk, omdat zowel uit de literatuur als uit de praktijk naar voren komt dat de onderwijsbehoefte van deze kinderen en jongeren na het oplopen van hersenletsel drastisch verandert. Om deze reden is het NAH onderwijsprotocol opgesteld.
Achtergrondinformatie en advies voor onderwijs aan leerlingen met niet-aangeboren hersenletsel is ook te vinden in “Hét NAH boekje voor onderwijs”, geschreven door Carla Hendriks, Martine Kapitein, René Steinmann voor zowel het regulier als speciaal basis en voortgezet onderwijs.
Carla Hendriks, GZ psycholoog Heliomare en mede-auteur van het boekje: "Ouders krijgen te maken met veel veranderingen nadat hun kind hersenletsel heeft opgelopen. Veranderingen in de ontwikkeling van het kind maar ook met veranderingen in onderwijs en ondersteuningsmogelijkheden. Het boekje is heel praktisch en overzichtelijk. Het geeft de leerkracht achtergrondinformatie en advies. In het boekje wordt besproken waar leerlingen met NAH mee te maken krijgen tijdens verschillende fasen en transitiemomenten en op welke ontwikkelingsdomeinen gevolgen zich kunnen uiten (fysiek, cognitief, emotioneel en sociaal). Deze domeinen worden uitgewerkt en leerkrachten lezen hierop tips en praktische handelingsadviezen hoe zij hiermee om kunnen gaan."
Voor jongeren
Jongeren tussen de 18-30 jaar hebben geen zin om tussen de 50+ers te zitten. Zij hebben andere interesses en lopen tegen andere dingen aan in de maatschappij. Maar waar vindt je andere jongeren met NAH?
In Eindhoven wordt er een jongerencafé georganiseerd door hersenletsel.nl. Via hun website kan je je daarvoor aanmelden.
De jongeren groep in Helmond heet NAH Young.
Lees hier meer over NAH Young Helmond.
Breinstraat
Breinstraat.nl is er voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Zij hebben hier de mogelijkheid om online in contact te komen met jongeren door heel Nederland. Breinstraat biedt jongeren en jongvolwassenen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) een platform om lotgenoten te ontmoeten, ervaringen te delen en vragen te stellen.
Daarnaast geeft de website informatie over hersenletsel, herstel en behandeling. Ook familie, vrienden en professionals die betrokken zijn bij jongeren met NAH kunnen er terecht.
Support4Life
Als je leven wat steun kan gebruiken
Suport4Life geeft praktische ondersteuning en begeleiding aan jongeren met NAH. Ook doen zij onderzoek en vindt je hier tips hoe jongeren invulling kunnen geven aan een volwaardig leven.

Voor kinderen
SpeelsBrein is een werkboek voor ouders met kinderen tot vier jaar met kwetsbare hersenen. Het werkboek helpt ze op een leuke manier de ontwikkeling van hun kind te stimuleren.
