Ga naar de inhoud

Voor professionals

De behandeling en zorg aan mensen die een CVA (en de gevolgen daarvan) doormaken houdt rekening met een groot aantal factoren die de daadwerkelijke behandeling en zorg bepalen. Iedere mens, ziektebeeld en situatie zijn tenslotte uniek. Voorbeelden van deze factoren zijn: het leven vóór versus het leven na het CVA; het (on)vermogen om regie te voeren over het eigen bestaan; lichamelijke gevolgen en onzichtbare gevolgen; de leefomgeving. Een breed scala aan zorgprofessionals zetten zich samen met de CVA-patiënt en zijn naasten in om te werken aan een zo optimaal mogelijk herstel. In de zorg die leden van het CVA-netwerk bieden is ‘alles is revalidatie’ het uitgangspunt. Dit wil zeggen dat alles wat een revalidant doet (of dit ontbijten is, zich verplaatsen is of speciale oefeningen zijn) gericht is op herstel van zelfstandig functioneren. 

Deskundigheidsbevordering

Het CVA Netwerk Eindhoven-de Kempen organiseert scholingen voor professionals die CVA-zorg verlenen. Elk jaar is er de ketenscholing neuro revaliderend werken en enkele activiteiten rondom een thema uit de CVA-zorg. Maak een keuze voor wat jou interesseert en wat je in de praktijk nodig hebt. Aankondigingen en wijze van aanmelden komen steeds hieronder.

  • Neurorevalidatie - ketenscholing
    De ketenscholing neuro revaliderend werken voor verpleegkundigen en verzorgenden (niveau 3-4) vindt tweemaal per jaar plaats, in voor- en najaar. De scholing bestaat uit vier lesdagen. Een thuiswerkopdracht en toetsing maken het compleet. Na afloop ontvang je een certificaat. De docenten in deze scholing zijn zeer ervaren in neurorevalidatie en zijn werkzaam bij de leden van het CVA-netwerk. Voor de scholing in het voorjaar 2024 zijn nog plaatsen vrij. De data zijn: 7 maart, 8 maart, 12 april en 24 mei. 
    Als je werkzaam bent bij een van onze lidorganisaties en je wil meer weten over deze ketenscholing, dan kun je terecht bij de coördinator van het CVA-Netwerk mail of bel haar T 0658830899

Symposium

Werken aan herstel en zelfredzaamheid na een CVA

Jij staat voor optimale zorg en behandeling voor mensen met een beroerte! Kom daarom naar het symposium Werken aan herstel en zelfredzaamheid met mensen met een beroerte op 6 juni in het Máxima Medisch Centrum, Veldhoven, De Run 4600, Auditorium route 046.

Laat je verrassen door de plenaire lezing over Reablement en volg daarna twee van de drie workshops.

Accreditatie voor verschillende beroepsgroepen wordt aangevraagd. Er wordt geen bewijs van deelname uitgereikt. Voor het programma zie hieronder. Je kunt het ook hier downloaden en helpen verspreiden aan collega's en geïnteresseerden.

PROGRAMMA
12.30 uur   Inloop en ontmoeten - wij serveren soep, koffie, thee
13.30         Opening en plenaire lezing
                 Reablement: inspiratie voor CVA-zorg en behandeling
15.00         Pauze
15.15         Workshops 1e ronde
                 Visusproblemen na eenCVA.
                 Overprikkeling na hersenletsel: vertaling naar de
praktijk

                 Muziek(therapie) en het brein
16.15         Workshops 2e ronde, idem
17.00 uur   Afsluiting
                 Napraten met een drankje en een nootje

Plenaire lezing en workshops

Reablement: inspiratie voor CVA-zorg en behandeling
Rudi Westendorp, (hoogleraar ouderengeneeskunde) directeur Reable Nederland

Reablement is een manier van werken waarmee hulpverleners mensen helpen zich meester te maken van hun eigen leven. Hun leven te leiden zoals ze dat zelf willen. Reablement is al meer dan 20 jaar een begrip in verschillende landen en draagt bij aan passende en houdbare zorg. 
Rudi Westendorp wil ons inspireren door dit perspectief en deze manier van werken toe te passen op de zorg en behandeling voor mensen met een beroerte. In het ziekenhuis, de revalidatie en thuis, in de wijk.Hoe krijg je reablement voor elkaar in jouw dagelijkse werk? Laat je meenemen! Juist als je denkt al alles te weten over zelfmanagement en eigen regie…

Workshop 1. Visusproblemen na een CVA
Emilie Brouwers (ergotherapeut) en Roselien Neervoort (psycholoog), Koninklijke Visio Revalidatie & Advies, Eindhoven

Zien doe je niet alleen met je ogen. Ook de hersenen spelen een belangrijke rol. Er kunnen visusproblemen optreden na een CVA, bijvoorbeeld hemianopsie. Beleef in deze workshop met behulp van een simulatiebril ook wat mensen met visusproblemen meemaken.
Je stelt je de vraag op welke manier jij als hulpverlener, tijdens jouw behandeling en zorg, in kunt spelen op visusproblemen. En, hoe je de persoon met een CVA helpt met het visusprobleem om te gaan. Ook de dienstverlening van Koninklijke Visio komt aan bod.

Workshop 2. Overprikkeling na hersenletsel: vertaling naar de praktijk
Inge Verlinden (neuropsychoog), Libra Revalidatie & Audiologie, Eindhoven

Hersenletsel kan (blijvende) overprikkeling tot gevolg hebben. Veel mensen met een CVA hebben er mee te maken. Het is een uitputtende situatie die van mens tot mens verschilt. Vermoeidheid hangt er vaak mee samen. Aan de orde komt: hoe de sensorische prikkelverwerking in de hersenen verloopt, neurologische verstoringen en de gevolgen daarvan in het dagelijks leven. Als jij wilt weten hoe jij in samenwerking met andere disciplines met overprikkeling bij mensen met hersenletsel om kunt gaan dan ben je hier aan het juiste adres.

Workshop 3. Muziek en het brein. Muziektherapie bij neurologische aandoeningen binnen de revalidatie.
Evelien Mescher (muziektherapeute) Vitalis, Eindhoven

Muziek heeft een grote invloed op het leven van veel mensen. Overal om ons heen is muziek. Er bestaat een diepgewortelde relatie tussen muziek en het brein. Daarnaast heeft muziek invloed op neurologische processen. Hierbij kun je denken aan emotionele, cognitieve en fysieke reacties die middels muziek uit te lokken en te beïnvloeden zijn.
Muziektherapie is een behandelvorm waarbij gebruik wordt gemaakt van deze kracht van muziek.

Richtlijnen en Regionale Transmurale Afspraken (RTA)

Bij het geven van goede CVA-zorg gebruik je als professional informatie en richtlijnen die gebaseerd zijn op de meest actuele wetenschappelijke inzichten en ervaringen van professionals en patiënten.

Zie hier alle actuele en relevante landelijke zorgstandaarden en richtlijnen rondom CVA/NAH.

Elke beroepsgroep kent ook zijn heel eigen richtlijnen. In het CVA Netwerk Eindhoven-de Kempen gaan we ervan uit dat elke discipline zijn richtlijnen kent en actief toepast.

Daarnaast maken en gebruiken we afspraken tussen organisaties en disciplines in de regio (Eindhoven en de Kempen) die samenwerken om mensen goede CVA-zorg en een soepele patiëntenreis te bieden. Deze regionale samenwerkingsafspraken gaan over wie, wat en op welk moment aan behandeling en zorg biedt en welke informatieverstrekking (aan de patiënt en aan betrokken zorgverleners) daarbij hoort.

We willen deze informatie in de toekomst op deze website ontsluiten. Je kunt er nu naar vragen bij de netwerkcoördinator CVA-netwerk@catharinaziekenhuis.nl

Ga naar de inhoud