Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Meer geheugenproblemen en hersenkwalen na veelvuldig klappen op hoofd

Meer geheugenproblemen en hersenkwalen na veelvuldig klappen op hoofd

Nooit eerder is er zo’n groot onderzoek verricht naar de gevolgen voor de lange termijn van licht traumatisch hersenletsel, zoals een hersenschudding.

Wie meerdere malen klappen op het hoofd heeft gehad of één hele zware, loopt meer kans op geheugenproblemen en andere hersenkwalen op latere leeftijd.

De klappen tegen het hoofd blijken vooral invloed te hebben op de aandachtsspanne en het uitvoeren van complexe taken. De wetenschappers roepen op om mensen die een hersenschudding hebben gehad, beter te waarschuwen voor het gevaar dat hun werk of sport met zich meebrengt.

Hersenschuddingen en dementie

We weten dat hoofdletsel een belangrijke risicofactor is voor dementie en deze grootschalige studie laat op niet mis te verstane wijze zien hoe het oplopen van meerdere lichte hersenletsels gekoppeld is aan hersenschade bij ouderen.

Onderzoeksdirecteur van het Britse Alzheimer’s Research Susan Kohlhaas zegt nog over het onderzoek: “Studies als deze zijn erg belangrijk om de langetermijnrisico’s van traumatisch hersenletsel in kaart te brengen. Ook de kans op dementie wordt groter door veelvuldige klappen tegen het hoofd eerder in het leven. Vanwege deze alarmerende conclusies zouden beleidsmakers en sportorganisaties zo snel mogelijk strengere richtlijnen op moeten stellen. We moeten de kans op hersenschuddingen verlagen, zodat mensen in de toekomst minder risico lopen op allerlei vormen van hersenschade.” Lees via onderstaande link het hele artikel over het onderzoek.

Slechtere aandachtsspanne en meer moeite met complexe taken: de grote gevolgen van hersenschuddingen (scientias.nl)

Ga naar de inhoud