Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Dag van de Beroerte – 14 mei

Dag van de Beroerte – 14 mei

Iedere tweede dinsdag van mei staan we in Europa stil bij ‘De dag van de Beroerte’. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor het herkennen van een beroerte (CVA) en wat men moet doen wanneer iemand in uw omgeving plotseling één van de verschijnselen van een beroerte heeft. 

Regionale ziekenhuizen
Ook binnen de regionale ziekenhuizen wordt aandacht besteed aan de Dag van de Beroerte.

• Elkerliek Ziekenhuis organiseert een informatie markt; waar regionale zorgaanbieders informatie verlenen maar men bijvoorbeeld ook hun bloeddruk kunnen laten meten. Lees hier meer.
• Máxima MC heeft informatie stands in de hal én in het personeelsrestaurant om iedereen te informeren over hart & vaat risico’s en preventie
• CZE geeft informatie via de ‘wachtverzachters’ in het gehele ziekenhuis (schermen in de wachtkamers)

Wat is een beroerte?
Een beroerte (cerebrovasculair accident) is letterlijk een ‘ongeluk van de bloedvaten in de hersenen’. Bij zo’n ongeluk gaat er iets mis met de bloedvoorziening naar je hersenen. Een beroerte is een hersenaandoening die enorme gevolgen kan hebben voor jou als patiënt en voor je familie. Vaak is er blijvende schade en heb je als patiënt hulp nodig van anderen.

Beroerte is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Een herseninfarct komt vier keer vaker voor dan een hersenbloeding. Hier kan je meer lezen over het doormaken van een beroerte.

bron: hersenstichting.nl

Laat geen kostbare tijd verloren gaan
Bij een beroerte geldt: hoe eerder de behandeling start, hoe groter de kans op goed herstel. Hoewel 80% van de mensen van plan is om 112 te bellen bij een vermoeden van een beroerte, gebeurt dit niet. In de praktijk belt de meerderheid (60%) namelijk de huisarts. Hierdoor komen mensen 45 minuten tot 4 uur later in het ziekenhuis terecht. Dit moet anders, want 112 is de snelste route naar de juiste behandeling.

Snelle behandeling kan ernstige invaliditeit voorkomen
Wist je dat er veel gezondheidswinst te behalen is, als patiënten eerder in het ziekenhuis behandeld worden bij een beroerte? Ernstige invaliditeit is namelijk te voorkomen bij:

  • 1 op de 4 patiënten: als de behandeling binnen 90 minuten na de eerste beroerte signalen wordt gestart.
  • 1 op de 14 patiënten: als de behandeling tussen 3 en 4,5 uur na de eerste beroerte signalen wordt gestart.

4 belangrijke feiten op een rij
1. Elk jaar krijgen ongeveer 40.000 mensen een beroerte, daarvan overlijden zo’n 9.200 patiënten.
2. Een groot deel van de overlevenden houdt aan de beroerte blijvende beperkingen over, ook op lange termijn.
3. Hoe sneller iemand in het ziekenhuis behandeld wordt, hoe minder hersenschade de patiënt overhoudt.
4. Een beroerte kan in alle ziekenhuizen worden behandeld. De ambulance weet waar mensen snel terecht kunnen.

Hoe herken je een beroerte?
Om een beroerte snel en goed te herkennen is er een ezelsbruggetje: mond-spraak-arm, beroerte-alarm. Je kunt een beroerte namelijk zo herkennen:

  • Vraag iemand om te lachen of de tanden te laten zien en kijk dan of de mond scheef hangt (Mond).
  • Laat iemand een paar zinnen zeggen en luister dan of zijn spraak in de war is of dat het niet goed verstaanbaar is (Spraak).
  • Laat iemand beide armen naar voren strekken en de binnenkant van de handen naar boven draaien. Kijk of een arm wegzakt naar beneden (Arm).

Niet iedereen heeft last van deze drie kenmerken. Bel bij twijfel altijd 112 of de spoedlijn van de huisarts.

Bron:

Ga naar de inhoud