Op maandag 9 september is afdeling De Vlinder van de Zorgboog in Sint Jozefsheil gevisiteerd. De visitator was positief over de zorg en het aanbod voor cliënten met niet-aangeboren hersenletsel met complexe bijkomende problematiek en hun naasten. De visitator adviseert om de Zorgboog, als eerste zorgorganisatie in Nederland, te benoemen als Regionaal Expertisecentrum NAH+.
Coby Nogarede, voorzitter van de raad van bestuur: “We zijn heel blij met het positieve resultaat van de visitatie en de erkenning van onze gespecialiseerde zorg. De Zorgboog heeft bewezen op het hoogste niveau kwaliteitszorg en begeleiding te bieden aan cliënten met niet-aangeboren hersenletsel en complexe bijkomende problematiek, en aan hun naasten.”
Projectleider Lijanne Lans vult aan: “We hebben hier met elkaar afgelopen jaren naartoe gewerkt. Ik ben trots op alle medewerkers. Zij zetten zich immers al lang in voor cliënten uit de wijde omgeving die deze hoogwaardige gespecialiseerde zorg nodig hebben en voor de begeleiding van hun naasten, zonder dat de afdeling tot nog toe erkend was voor de zorg aan deze specifieke doelgroep.”
Koploper in het expertisegebied NAH+
Met deze voordracht is de Zorgboog landelijk koploper in het expertisegebied NAH+. In die leidende positie kan de Zorgboog andere organisaties die in de toekomst gevisiteerd worden van dienst zijn en ondersteunen in het proces. Landelijke doorontwikkeling zal ook liggen op het vlak van scholing voor behandelaren, outreachende zorg en wachtlijstbemiddeling.
Visitatieprogramma
Het visitatieprogramma bestond uit gesprekken met een cliënt uit de lokale medezeggenschapsraad, een naaste die participeert in de klankbordgroep en allerlei betrokken beroepskrachten. Er is gesproken met de specialist ouderengeneeskunde, de GZ-Psycholoog, de clustermanager, de eerste verpleegkundige, de zorgcoördinator, een verzorgende IG en een verpleegkundige. Alle medewerkers hebben gaandeweg de dag vragen beantwoord en stonden klaar om de visitator uit te leggen over de werkwijze en de hoogwaardige zorg.
Maar er is niet alleen gepraat.
De visitator is ook rondgeleid op de afdeling, omdat omgevingsaspecten een belangrijke rol spelen in de prikkelregulering, wat voor de doelgroep heel belangrijk is. De dagbesteding is bezocht. Deze maakt de afdeling uniek, met een kookstudio, yogaruimte, mediaruimte, een werkplaats voor houtbewerking, een creatieve ruimte en een fitnessruimte. “Ik ben geraakt door de betrokkenheid op de doelgroep. Bijzonder is ook de combinatie van medewerkers die zorg en dagbesteding bieden, waarbij het welzijn van de cliënt voorop staat. De medewerkers halen het maximale eruit, in een fijne, gemoedelijke sfeer.”, aldus de visitator.
Van erkennen naar benoemen
Op basis van dit advies van de visitator zal de Commissie Expertisecentra langdurige zorg definitief besluiten over de benoeming als Regionaal Expertisecentrum NAH+.
Voor vragen kunt u contact opnemen met projectleider Lijanne Lans.