Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Kabinet zet in op borging gespecialiseerde cliëntondersteuning

Kabinet zet in op borging gespecialiseerde cliëntondersteuning

Minister Helder van Langdurige Zorg en Sport heeft besloten de vijf pilots gespecialiseerde cliëntondersteuning, waaronder de pilot Casemanager Hersenletsel, tot en met 2027 voort te zetten.

De pilot Casemanager Hersenletsel ondersteunt sinds 2019 mensen met hersenletsel en hun naasten die zich in complexe, vastgelopen situaties bevinden in Overijssel, Gelderland, Utrecht en Flevoland. Vanaf 2024 wordt dit uitgebreid naar landelijke dekking. De casemanager hersenletsel werkt aanvullend op de bestaande CVA/NAH-nazorg en onafhankelijke cliëntondersteuning, als er méér nodig is dan zij kunnen bieden.

Meerwaarde gespecialiseerde cliëntondersteuning

Onafhankelijk onderzoek naar de effecten van de pilots toont aan dat de inzet van gespecialiseerde cliëntondersteuning leidt tot:

  • Cliënten en hun naasten ervaren weer hoop en perspectief en meer levensgeluk.
  • Naasten voelen zich gesterkt en gesteund.
  • Zorgkosten en maatschappelijke kosten worden bespaard.
  • Inzet van instanties en zorgverleners verloopt efficiënter, er komt meer samenhang.
  • Knelpunten komen systematisch in beeld en worden effectief geagendeerd.
  • Verbetering in communicatie tussen zorgaanbieders, behandelaren, naasten en cliënten.
  • De reguliere onafhankelijke cliëntondersteuners profiteren van de kennis en het netwerk van gespecialiseerde cliëntondersteuners (beiden werken nauw samen).

Minder stress en meer rust

Judith Zadoks, projectleider Casemanager Hersenletsel, is erg blij met het besluit van minister Helder: “Dit is vooral geweldig nieuws voor alle mensen met hersenletsel en hun naasten die in een complexe situatie zijn beland. Met een gespecialiseerde cliëntondersteuner naast zich voelen zij zich gehoord en ondersteund. Ze ervaren meer rust en krijgen ze weer hoop en perspectief. Wij gaan ons nu met volle kracht inzetten voor de borging en uitbreiding van de casemanager hersenletsel, zodat we kunnen blijven doen wat nodig is voor mensen met hersenletsel en hun naasten en voor de andere doelgroepen.” Voor meer informatie: casemanagerhersenletsel.nl of mail info@casemanagerhersenletsel.nl

Ga naar de inhoud