Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » ‘Embolic Stroke’ Hartweek 2023

‘Embolic Stroke’ Hartweek 2023

Tijdens de Catharina Hartweek staat donderdag 9 november (09.00- 16.30uur) geheel in het teken van Embolic stroke.

Aanmelden kan via deze link.

Lees hieronder de onderwerpen van deze dag. Hier kan je het programma van de gehele Hartweek vinden.

Herseninfarct
In 2021 werden in Nederlands zo’n 40.000 mensen getroffen door een beroerte. Ongeveer 80% van hen had een herseninfarct. Wat is een herseninfarct precies? En hoe kunnen we de meest optimale zorg leveren voor deze patiënten. Neuroloog Inge van Uden zal ons hier alles over vertellen.

Intra-arteriele thrombectomie (IAT)
Wanneer een patiënt een herseninfarct heeft en de thrombus die het infarct veroorzaakt verwijderd kan worden, komt de interventieradioloog in actie. Een van onze interventieradiologen zal ons meer vertellen over een van de behandelingen van een herseninfarct; de intra-arteriele thrombectomie.

Cardiale oorzaken van een herseninfarct
Een herseninfarct kan ook een cardiale oorzaak hebben. Het is daarom erg belangrijk om goed uit te zoeken wat de oorzaak van een herseninfarct is geweest. Cardioloog Pepijn van der Voort neemt ons mee in de cardiale oorzaken van een herseninfarct.

Behandeling atriumfibrilleren
Atriumfibrilleren is een veelvoorkomende hartritmestoornis. Cardiothoracaal chirurg Niels Verberkmoes en cardioloog Pepijn van der Voort behandelen atriumfibrilleren en zullen ons meer vertellen over de verschillende behandelopties.

Een CVA en dan?
In Nederland leven zo’n 372.000 mensen met de gevolgen van een hersenbloeding of herseninfarct. Hoe pak je je leven weer op na een CVA? Waar moet je rekening mee houden? Een patiënt vertelt hoe het is om een CVA door te maken en hoe je daarna je leven weer oppakt.

Artificial intelligence en ECG’s
Het gebruik van kunstmatige intelligentie neemt een enorme vaat in de geneeskunde, zo ook in de cardiologie. Cardiologen Thomas Mast en Frederik Zimmerman doen onderzoek naar hoe kunstmatige intelligentie ons kan helpen om veel meer informatie uit een ECG (elektrocardiogram) te halen.

Vasculaire risicofactoren
Een herseninfarct kan verschillende oorzaken hebben. In sommige, ingewikkelde, gevallen is het belangrijk dat er een multidisciplinair team naar gekeken wordt om zo achter de juiste oorzaak te komen. Ook de vasculair internist heeft hier een belangrijke rol in.

PFO sluitingen
Een Patent Foramen Ovale (PFO) is aangeboren opening in de wand tussen het rechter en linker atrium. Soms is het nodig deze opening te sluiten. Cardioloog Pieter-Jan Vlaar voert deze PFO sluitingen uit.

Als het leven stilstaat
Na ziekte of behandeling van een patiënt is er veel aandacht voor het medisch herstel. Hoe zien de scans eruit, geneest de wond zoals het hoort en functioneert het aangedane orgaan weer naar behoren? Bij ziekte komt er voor een patiënt echter veel meer kijken dan alleen het lichamelijke herstel. Het is belangrijk om te kijken naar de hele persoon en niet alleen het zieke orgaan.

Switch2Move
We sluiten de dag actief af. De Switch2move methode, gebaseerd op wetenschappelijke studies, kan klachten van bijvoorbeeld Parkinson, Dementie en Multiple Sclerose (MS) verminderen en achteruitgang remmen. Muziek en beweging worden op een unieke manier gecombineerd. Onder leiding van Andrew Greenwood, oprichter van Switch2move, gaan we dit zelf ervaren.

Ga naar de inhoud