Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Biosensor spoort hersenletsel op!

Biosensor spoort hersenletsel op!

De internationale SensUs Student Competition georganiseerd door een gelijknamig studententeam van de TU Eindhoven, heeft dit jaar als doel gesteld om traumatisch hersenletsel sneller op te sporen. Op 31 augustus presenteren 15 studententeams uit de hele wereld hun nieuwe biosensor voor deze lastig te diagnosticeren aandoening.

De studenten meten met hun biosensor de concentratie van het zure gliale fibrillaire eiwit (GFAP) in bloedplasma. Binnen enkele uren na het hoofdtrauma neemt de concentratie van dit eiwit zeer snel en sterk toe. Aan de hand daarvan kan hersenletsel worden vastgesteld. “Met deze competitie hopen wij als gemotiveerde studenten bij te kunnen dragen aan een toekomst waarin aangrijpende aandoeningen zoals TBI gemakkelijk en snel op te sporen zijn voor iedereen”, zegt Noah Olmeijer, chair of SensUs 2023. Gedurende een periode van twee uur zullen ze 24 monsters met verschillende concentraties GFAP meten. Een algoritme beoordeelt de resultaten op basis van verschillende criteria, zoals accuraatheid en snelheid.

Op 31 augustus vindt het vrij toegankelijke evenement plaats in Auditorium op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. Een professionele jury beoordeelt de vijftien deelnemende teams, waarbij zij onder meer let op creativiteit, kwaliteit en marktpotentie. Ook het publiek kan zijn of haar stem uitbrengen. Aan het einde van de dag wordt het winnende concept bekend gemaakt.
Iedereen is welkom om het evenement bij te wonen. Het volledige programma en de aanmeldlink zijn te vinden op de website: www.sensus.org.

Lees hier meer over het evenement en de achtergronden.

Ga naar de inhoud