Het 1,5 lijns specialistische revalidatieprogramma voor mensen die een beroerte hebben gehad (CVA) is voortaan reguliere zorg. Dat is besloten na een driejarige pilot van de Zorgboog (in Balans), Libra Revalidatie & Audiologie en het Elkerliek ziekenhuis die positieve resultaten laat zien. En dat is heel goed nieuws voor de patiënten die na een beroerte soms `te goed’ zijn voor revalidatie en te weinig steun hebben aan CVA-nazorg.
Jaarlijks zijn er ongeveer 350 opnames van mensen met een CVA in het Elkerliek. Een groot deel van de mensen die het ziekenhuis verlaat heeft problemen op het gebied van cognitie, emotie, gedrag, overprikkeling en vermoeidheid. Deze (vaak onzichtbare) klachten zijn niet ernstig genoeg voor Medisch Specialistische Revalidatie (MSR). Daardoor valt deze groep mensen tussen wal en schip. Passende zorg voor mensen met hersenletsel – zoals na een CVA – en hun naasten is van groot belang om te voorkomen dat mensen onnodig achteruitgaan in kwaliteit van leven en niet meer kunnen meedoen in onze samenleving.
Luisterend oor
Door het 1,5 lijns programma is er meer aandacht voor problemen met het geheugen, taal, gedrag, vermoeidheid en het oplossen van moeilijkere zaken. Dit leidt weer tot gezondheidswinst voor de patiënt en een betere patiëntervaring. Ook voor de naaste (mantelzorger) is er aandacht en steun, onder andere door het bieden van een luisterend oor, naast de feitelijke informatie. Hulpverleners geven aan meer werkplezier en een intensievere samenwerking te ervaren.
Uniek en innovatief
De gezamenlijke aanpak is een unieke en innovatieve samenwerking tussen de Zorgboog (in Balans), Libra Revalidatie & Audiologie en het Elkerliek ziekenhuis. Betrokken professionals zijn: de revalidatiearts, de neuroloog, de verpleegkundig specialiste, de CVA-verpleegkundige, de NAH casemanager, de neuropsycholoog, de ergotherapeut, de fysiotherapeut en de logopedist. Door een slimme financiering, detachering en substitutie van zorg is het mogelijk gemaakt deze onmisbare zorg te blijven leveren. En zo bieden zij gezamenlijk de juiste zorg op de juiste plek!