Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Boekentips

Luistert u liever naar een boek. Diverse boeken zijn ook als luisterboek te vinden op www.passendlezen.nl.

Superwoman

Lidewij Verweijen is 36 jaar als ze tijdens een interview voor haar werk een herseninfarct krijgt. Een klein infarct met grote gevolgen. Gevolgen die voor de buitenwereld en ook voor haarzelf nauwelijks herkenbaar zijn, maar die haar lichaam en geest raken en zo haar bestaan inkleuren. Ze wil er in het begin geen aandacht aan schenken. Maar dat is niet lang houdbaar. Stukje bij beetje moet ze haar regels laten vieren, minder eisen stellen aan zichzelf. Ze moet weer opnieuw leren vliegen.

Dit boek gaat over dat proces. Herkenbaar voor iedereen die in zijn leven een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt. Een gebeurtenis die voorbijgaat, maar die een grote invloed heeft. Hoe vindt ze een nieuwe balans, hoe leert ze weer vliegen? En wie spelen daarbij een belangrijke rol? Iets kleins bleek zo groot.

Bestellen via: https://www.superwomanhetboek.nl/shop/

 

De Hersenstichting

Bij elke aankoop van dit boek, zal een deel van de opbrengst gedoneerd worden aan de Hersenstichting. Op deze manier willen we op lange termijn bijdragen aan onderzoek en oplossingen.

Anders Verder

‘Anders verder.‘ is een uitgave van Support4Life en bevat de levensverhalen van elf jongvolwassenen met één belangrijke overeenkomst: van de ene op de andere dag stond hun leven op zijn kop nadat er bij hen hersenletsel was geconstateerd. In dit boek vertellen zij openhartig over hun leven vóór en na deze levensbreuk. De schat aan informatie die deze unieke verhalen opleveren is van belang voor mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel zelf, maar zeker ook voor ouders, broers en zussen, familieleden, vrienden en vriendinnen, (toekomstige) professionals en medewerkers van overheden en maatschappelijke organisaties.

 

Teken nu in! Via: https://www.supportforlife.nl/afrekenen/

Hardcover, 168 pagina’s Full Colour

Formaat 165 x 235 mm.

€ 14,90 incl. gratis verzending.

‘Anders verder’ wordt uitgeleverd vanaf 5 november 2020.

N.A.H. Niet Aangeboren Hersenletsel. Het is niet altijd wat het lijkt

Niet iedereen kan goed verwoorden om duidelijk te maken, hoe het voor jou is. Mijn boek kan helpen; haal het boek erbij en laat ze lezen en zeg: ‘Kijk wat daar staat heb ik ook!’.”

Lieky van der Velden heeft een besloten pagina op Facebook over Niet Aangeboren Hersenletsel. De berichten die daar zijn gepost, heeft zij gebundeld. Dat boek is uitgebracht en ook voor jou verkrijgbaar! Het boek heet “N.A.H. Niet Aangeboren Hersenletsel. Het is niet altijd wat het lijkt”. ‘Het is een bundeling van korte verhalen, tips en oefeningen. Voor jou en je partner, mantelzorger en andere geïnteresseerden. Het geeft een inzicht hoe het voor ons ‘NAH mensen’ kan zijn. Op een andere manier naar jezelf en jouw probleem kijken. Hoe nu verder? Hoe ga ik hiermee om? Het is niet altijd wat het lijkt.

Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel betreft volwassen met NAH. Het tweede deel, als je het boek omkeert, gaat over Han en zijn Mama. Han en mama praten veel met elkaar en samen proberen ze elkaar inzicht te geven over wat NAH doet met een kind en met de ouders. Heb jij interesse om mijn boek te willen bezitten, mail mij op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Of stuur een PB op Facebook. Ik stuur je een exemplaar per post het past door de brievenbus. De prijs is € 10,00 per boek. Verzendkosten plus € 4,00.

Hersenbeletsel

Wat een fraaie gedichtenbundel! ‘Zware kost, licht bereid…’ en dat is het precies. Herkenbaar voor de één, invoelbaar voor een ander.  Lichte gedichten over zieke zaken: Post-commotioneel syndroom, burn-out, depressie, isolatie en re-integratie – verteld in light verse. Niet zielig, wel geestig. Dit boek vertelt in ongeveer 70 luchtige gedichten het verhaal van de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel, veroorzaakt door enkele ongelukken. Aan de hand van onder andere (snel)sonnetten, ollekebollekes, carrollades, parodieën en andere verzen krijg je een beeld van wat het betekent om te leven met abnormale vermoeidheid, concentratieproblemen, depressies en overprikkeling, Ook sociale gevolgen, ziektewet en re-integratie komen aan bod. Zware kost, licht bereid… Te bestellen via mijnbestseller.nl.

Hersenschorsing

Per dag mag ik van de ergotherapeut één ding doen waarmee ik mijn hersenen belast. Dus morgen ga ik Dashklei kopen, er een grote bal van kleien en die keihard door de ruit gooien. Dat moet lukken, denk ik.’

Wanneer actrice Margôt Ros, bekend van o.a. Toren C, tijdens een theatervoorstelling tegen een ijzeren balk loopt, verandert haar leven volledig. Ze krijgt de diagnose lichte hersenschudding – rustig aan doen is het advies. Maanden later is Margôt nog steeds niet in staat te functioneren: ze verdraagt geen licht of geluid, kan niet lezen en heeft nauwelijks energie. Iedere ochtend moet ze kiezen: zal ik bukken om de vaatwasser uit te ruimen, of loop ik naar beneden om de post uit de brievenbus te halen? Te bestellen bij Bol.com.

Niets is meer hetzelfde

Het boek Niets is meer hetzelfde is speciaal geschreven voor partners van mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Onder partner kunnen ook andere direct betrokkenen worden verstaan, zoals ouders, kinderen, familie en vrienden. In Niets is meer hetzelfde worden de oorzaken en uitingen van niet-aangeboren hersenletsel uitgelegd. Het boek beschrijft situaties die herkenbaar zijn voor de partners van getroffenen met NAH. De auteurs geven naastbetrokkenen hiermee herkenning, ideeën en handvatten om met de getroffene om te gaan.

Auteurs: Gemma Hesselink, Bas van Heycop ten Ham

Uitgever: Boom uitgevers Amsterdam

Verkoop: dit boek is te koop op www.boompsychologie.nl

Tussen hoop en hersenletsel

Leerkracht Stijn Geerinck werd twee jaar geleden door een dronken automobiliste van zijn fiets gemaaid. Maanden hing zijn leven aan een zijden draadje. Ondanks zijn geringe kans op volledig herstel staat Stijn sinds vorig schooljaar weer voor zijn klas op GO! Campus Impuls in Oostakker. In zijn pas verschenen boek ‘Tussen hoop en hersenletsel’ blikt hij terug op een loodzwaar herstelproces. Lees hier verder voor het hele artikel. 

Te bestellen bij bol.com.

Alles op z'n kop

Manon is 21 als ze hersenletsel oploopt op het voetbalveld. Het zet alles in haar leven op z’n kop. Studeren kan niet meer. Ze begint met tekenen, over haar revalidatie en over haar dagelijks leven met niet-aangeboren hersenletsel. Haar stripblogs verschijnen op de website van Hersenletsel-uitleg en zijn een groot succes.

Manon tekent en schrijft herkenbaar en met veel humor over wat hersenletsel allemaal teweeg brengt. Lotgenoten vinden er herkenning in. Naasten begrijpen beter wat hersenletsel inhoudt. Professionals kunnen er iets van leren. Een geweldig stripboek dat iedereen moet lezen die met hersenletsel te maken heeft!

Je kan dit geweldige stripboek hier bestellen voor €9,95 per stuk.

Tekst en illustraties: Manon de Koning
ISBN 9789492649096
Uitgeverij BreinDok

Knarsend grind

Het boek "Knarsend grind" is een persoonlijk verhaal over het revalidatieproces na een hersenbloeding. In een decor van zorginstellingen, musea en dierentuinen gaat een vrouw op zoek naar de nieuwe identiteit van haar man. Auteur Gabriëlle Berning beschrijft de pijn van een gereduceerd leven in beeldende observaties van mensen en gebeurtenissen. Vier jaar geleden raakte haar echtgenoot ernstig invalide. Vanaf het begin noteerde Berning haar ervaringen en gedachten in woord en schets. Het resultaat is Knarsend grind.

Hier te bestellen.

Huize Woontevree

Hundy Verdonk en Elsa van Schouwen maken u stapsgewijs vertrouwd met situaties die zich kunnen voordoen in een woonvorm, en de oplossingen die zij hiervoor gevonden hebben. Het boek is doorspekt met voorbeelden uit de praktijk, die beeldend zijn voor het reilen en zeilen van zo'n woonvorm en u aanzetten tot nadenken over de mogelijkheden en grenzen van woonbegeleiden.

Het boek is te bestellen in de webshop van Hersenwerk, kost € 10,90.

Verbroken verbinding

“Mijn ogen zien het wel, alleen mijn brein snapt nog niet wat ik zie”. Deze uitspraak was kenmerkend voor Landy Hofte die 10 jaar lang - samen met haar partner- heeft gestreden voor een volwaardig leven na ernstig hersenletsel waarbij haar visueel-ruimtelijke oriëntatie compleet verstoord was.  Haar intensieve revalidatietraject heeft zij beschreven in haar dagboek met de titel Verbroken Verbinding. 
Het boek is een opsteker voor NAH-patiënten en hun naasten en een eye-opener voor hulpverleners. Met humor en enorm veel eigenwijs doorzettingsvermogen heeft Landy in 10 jaar tijd bereikt dat zij weer een eigenstandig leven leidde, zoals zij dat noemde, ondanks de sombere prognoses.
Helaas is Landy twee maanden geleden overleden aan terugkerende kanker, vlak voor het uitkomen van haar boek. Toch wilde zij graag dat het alsnog werd uitgegeven.

Het boek is te bestellen bij Bol.com.

Prijs: €16,90. 
De opbrengsten voor dit boek komen volledig ten goede aan de Hersenstichting en KWF Kankerbestrijding.

“Over het hoofd gezien”: een boek over een ernstig onderschat gezondheidsprobleem

Auteur: Eric Hermans
ISBN 9789463804226

Niet aangeboren hersenletsel (NAH) bij kinderen is het grootste en tegelijkertijd het meest verwaarloosde zorgprobleem van deze tijd. Medisch socioloog dr. Eric Hermans slaat alarm. in zijn nieuwe boek “Over het hoofd gezien” stelt hij dat er in Nederland op elk moment minstens 100.000 kinderen zijn met onbehandelde onzichtbare beperkingen ten gevolge van NAH.

Hierbij moet gedacht worden aan: vermoeidheid, hoofdpijn, en problemen met leren, gedrag en emoties. De auteur illustreert de blijvende impact van deze problemen aan de hand van twaalf levensgeschiedenissen van kinderen met NAH. Overtuigend wordt betoogd dat de zorg voor kinderen met NAH ernstig tekort schiet met verloren participatie, levensgeluk en productiviteit als gevolg. Mensen met NAH komen in marginale maatschappelijke posities terecht en lopen verhoogde risico op ziekten. Hoe is het mogelijk dat dit enorme probleem niet breed onderkend wordt? Het antwoord luidt: onwetendheid en desinteresse. NAH moet naar de mening van Hermans beschouwd en behandeld worden als een chronische ziekte met een daarbij behorende aanpak van ziekte management. Het NAH probleem moet niet alleen hoog op de agenda komen van zorgverleners en onderzoekers, maar vooral ook van de politiek, zorgverzekeraars en het grote publiek.

Het boek “Over het hoofd gezien” van Eric Hermans telt 240 pagina’s op mooi romanpapier. De bladspiegel is ruim opgezet waardoor het boek makkelijk leest. Moeilijke vaktermen zijn zoveel mogelijk vermeden of worden helder uitgelegd waardoor de tekst voor iedereen te begrijpen is. De hoofdstukken kunnen desgewenst los van elkaar worden gelezen.

Te bestellen via www.overhethoofdgezien.nl

Klap - als een ongeluk je leven op zijn kop zet

Auteur: Christine Kliphuis
ISBN 9789050191197
Uitgever: Meander Uitgeverij.

Christine Kliphuis wordt aangereden door een appende automobilist en vanaf dat moment verandert haar leven ingrijpend. Uiteindelijk blijkt dat ze hersenletsel aan de klap heeft overgehouden en dat ze haar werk niet meer kan oppakken. In dit indringende en verhelderende boek laat de auteur je meereizen in haar verhaal, waarin ze de emoties en het proces voelbaar maakt. 

Te bestellen bij BOL.com

Wat gebeurt er met je als je gewone leven ineens tot stilstand komt door een heftige whiplash? Als je herstel maar niet opschiet, terwijl je je leven zo graag weer wilt oppakken? Als je jezelf niet meer herkent door problemen in het functioneren van je brein en het onzichtbare letsel bij je re-integratie tot misverstanden en onbegrip leidt? Als de balans uit je relatie is en je samen een nieuwe vorm moet vinden? Hoe werk je aan je nieuwe normaal?

In gesprek met een spraakgebrek

Auteur: Karen Hekking 
ISBN: 9789492723529

Karen Hekking (1971) was logopedist en werkte als floor manager bij een grote bank toen ze werd neergesabeld door een salmonellabacterie. Ze schrijft met dit boek niet alleen een egodocument maar ook een handleiding voor mensen die van niets weer tot iets moeten geraken. Ook partners, logopedisten en zorgverleners kunnen opmerkelijke uitspraken en adviezen vinden. Karen Hekking heeft niet aangeboren her¬senletsel (nah) en hierdoor een verstoorde motoriek, concentratie en vermogen om te plannen, verhoogde afleidbaarheid, vergeet¬achtigheid en evenwichtsproblemen. 

Hier te bestellen.

Spannend kinderboek leert kinderen de gevolgen van gameverslaving voor de hersenen

Als kinderen snappen hoe hun hersenen werken, gaan ze hun gedrag veranderen. Die overtuiging heeft breindeskundige Erik Scherder. Met dat doel schreef hij samen met Fred Diks en Mariëlla van de Beek het kinderboek: 'Professor S. en de verslaafde koning'. In het land Breinstein gaat het helemaal mis: de koning is gameverslaafd en geregeerd wordt er niet meer... Het boek is opgezet als een spannend avonturenverhaal waarin thema's voorbijkomen als gameverslaving, obesitas en te weinig bewegen. Met zogenoemde 'hersenfeitjes' door het verhaal heen, leren kinderen wat er zich in hun brein afspeelt.

Te bestellen op BOL.com

Ga toch weg! Behandeling van ziekte-inzicht bij hersenletsel
Auteur: Arno Prinsen
Co-auteur: Romy Treffers
ISBN: 9789492649072, 1e druk 2019
Uitgever: BreinDok

Een jaar na het oplopen van hersenletsel heeft bijna de helft van de mensen geen of beperkt ziekte-inzicht. Dat betekent dat hun omgeving belemmeringen in hun functioneren ziet, maar dat zij zelf geen problemen ervaren. In het boek “Heb ik een probleem dan?“ (2009) beschreef Arno Prinsen drie typen cliënten: de voorbijganger, de zoeker en de klant. Ieder met een andere mate van ziekte-inzicht. Als je als hulpverlener hierbij aansluit dan heeft de behandeling of begeleiding meer effect. Dit langverwachte vervolg geeft antwoord op de vraag hoe je dat doet. Arno Prinsen ontwikkelde samen met Maastricht University het instrument SADL-3, waarmee men een inschatting kan maken van de mate van ziekte-inzicht van een cliënt met hersenletsel. In “Ga toch weg!” legt hij bovendien uit hoe de verschillende typen cliënten te benaderen zijn, zodat men zo goed mogelijk bij hen aansluit. De lezer krijgt praktische tips en interventies aangereikt, zoals gevoelsreflecties, het ABC-schema, doelkaarten en gedragssuggesties. Te bestellen bij BOL.com.

Een nieuwe uitdaging met Parkinson
Auteur: Peter van den Berg, Mees Kommer
Co-auteur: Romy Treffers
ISBN: 9789492952110, 1e druk: februari 2019
Uitgever: Berghauser Pont Publishing

Bij de ziekte van Parkinson wordt veelal gedacht aan een chronisch-progressieve ziekte bij ouderen. Dat beeld klopt grotendeels. Een relatief beperkte groep krijgt op jonge leeftijd te maken met de ziekte van Parkinson.

In de bloei van hun leven worden zij geconfronteerd met een ziekte die langzamerhand steeds meer ‘grip’ op hun leven en het leven van hun geliefden krijgt. Daarbij komen ook vragen wat dit voor gevolgen heeft voor gezin, werk en de toekomst. In dit boek komen vanuit het perspectief van degenen die (op jonge leeftijd) te maken krijgen met de ziekte van Parkinson deze en veel andere onderwerpen en vraagstukken aan de orde. Ervaringsdeskundigen en professionals uit Nederland en België delen in deze bundel hun kennis en ervaringen met het omgaan met de ziekte van Parkinson. Te bestellen bij BOL.com.

Bouwen aan identiteit. Behandeling van afasie - met 25 werkvormen
Auteur: Rianne Brinkman
ISBN: 978-94-92649-05-8
Uitgever: BreinDok, Utrecht

Auteur Rianne Brinkman is afasietherapeut en klinisch linguïst. In haar werk zag ze hoe belangrijk het is dat mensen met afasie met lotgenoten in gesprek kunnen gaan over de impact van de afasie op hun leven en wie ze nu zijn. Met dit boek wil ze professionals handvatten geven, mensen met afasie te ondersteunen bij het opnieuw vormgeven aan hun identiteit door daar in groepsbehandeling gericht aan te werken. Het boek biedt hiervoor een theoretische basis en een praktische handreiking, met 25 direct toepasbare werkvormen. Illustrator Reno Huibers heeft afasie door een hersenbloeding. Over de groepsbehandeling zegt hij: “De gesprekken met lotgenoten brachten nieuwe ideeën naar voren en verschaften mij eigenwaarde. Ik ontdekte dat je ongelofelijk goed kan spreken over afasie met mensen die zelf ook afasie hebben.”

Werkbladen en illustraties kunnen ook gedownload worden van www.bouwenaanidentiteit.nl.

Prettig verstoord brein
Auteur: Arnie Craninckx
Eerste druk oktober 2016
Uitgever: Arnie Craninckx  

Arnie Craninckx (1963) heeft naar aanleiding van haar in 2010 doorgemaakte herseninfarct een boek geschreven, waarin ze aangeeft hoe ze in het dagelijkse leven omgaat met de zichtbare en onzichtbare beperkingen van dat hersenletsel. Dit doet zij op een toegankelijke manier. Niet zwaar, maar wel duidelijk met letsel. Een bijzondere combinatie van kwetsbaarheid, nuchterheid, humor en veerkracht. Door dit boek hoopt Arnie de beeldvorming van de onzichtbare beperkingen te vergroten en daarmede ook de zorg voor mensen met hersenletsel te verbeteren. Het is te bestellen via de website www.prettigverstoordbrein.nl.

Rinkeldekink'
Auteur: Martine Bijl
ISBN: 9789025453398, 1e druk november 2018
Uitgever: Atlas Contact, uitgeverij  

Rinkeldekink' van Martine Bijl gaat over de hersenbloeding die zij kreeg in september 2015. Na haar langdurige herstel in een revalidatieoord, waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren, bracht ze nog enkele maanden door in een ziekenhuis, waar ze behandeld werd voor depressie. Haar taalvermogen bleef onaangetast. Over therapeuten, over welzijnstaal, de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen schrijft ze eerlijk, met wrange humor, zonder opsmuk en daardoor indrukwekkend. Te bestellen bij BOL.com.

NAHgenoeg niets te zien
Auteurs: Frank Willem Hogervorst 
ISBN: 9789463453745, 1e druk: juni 2018
Uitgever: Frank Willem Hogervorst 

Een kijkje in het hoofd van iemand met NAH. Frank Willem  Hogervorst schrijft over zijn eerste 2½ jaar met Niet Aangeboren Hersenletsel (na een motorongeluk). Hoewel de wereld er weinig van merkt, staat zijn leven na het ongeval op de kop en hij kan daar maar moeilijk mee omgaan. Van een energievolle veertiger die vol in het leven staat, verandert Frank Willem voor zijn gevoel in een klunzige, vergeetachtige, starre, opvliegende man van tachtig. Langzaamaan en met vallen en opstaan leert hij wat er nodig is om zijn weg te gaan vinden. Aangevuld met bijdragen van mensen die een rol van betekenis gespeeld hebben in deze periode is het een boek geworden dat uitstekend inzicht geeft in de gevolgen van NAH en wat er die eerste jaren bij komt kijken om het leven weer vorm te gaan geven.

Ontworteld door hersenletsel 
Auteurs: Lisa Wopereis 
ISBN: 9789402246933
Uitgever: Boekscout

Voor een relatief eenvoudige behandeling van haar stofwisselingsziekte porfyrie legde Lisa vol vertrouwen haar lot in handen van een arts. Maar het meest onwaarschijnlijke scenario dat haar die dag had kunnen overkomen, overkwam haar. Door medische fouten ontstaat blijvend hersenletsel. Ze vecht voor wat ze waard is, maar kan niet voorkomen dat ze bijna alles verliest wat ooit zo vanzelfsprekend leek. Wat volgt is een intensief revalidatietraject, een juridisch gevecht tegen het ziekenhuis en het meest zware: de emotionele zoektocht naar haar nieuwe ik. Ze heeft maar één optie: dealen met haar veranderde situatie. Lisa verliest veel, maar komt erachter dat ze eigenlijk heel weinig nodig heeft om zich écht gelukkig te voelen. Ontworteld door hersenletsel is haar waargebeurde en aangrijpende verhaal.

Hoofdstuk Opgelost
Auteurs: Merel van Zoelen en Wouter de Boer
ISBN: 978-94-92649-03-4; 1e druk 2018
Uitgever: BreinDok

Een zeer praktisch boek over oplossingsgericht werken, geschreven voor professionals in de zorg op Hbo-niveau, maar ook goed leesbaar voor medewerkers met Mbo-niveau. Hersenletsel heeft een enorme impact op alle betrokkenen. Veel mensen met hersenletsel hebben het gevoel dat zij de regie over hun eigen leven kwijt zijn. De nadruk ligt vaak op wat er niet meer kan. Oplossingsgericht werken is een positieve benadering, die uitgaat van wat de cliënt wél wil en kan. Als professional help je mensen hun eigen kracht te ervaren en zelf een weg te vinden. Juist daarom is het zo'n bruikbare aanpak bij mensen met hersenletsel en hun naasten.
Zie voor meer informatie op www.hoofdstukopgelost.nl.

Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe
Auteur: Jet van Swieten
ISBN: 9789081114202, 1e druk april 2018
Uitgever: Kien Boeken

Henny, de echtgenoot van Nieuwegeinse Jet van Swieten (60), kreeg tien jaar geleden een beroerte. Over hoe zij moest leren leven met een 'andere' man, met onzichtbaar hersenletsel, schreef Jet een boek: Uit het Dagboek van een Onbestorven Weduwe. Hij werd 'raar' wakker. Op een ochtend kort na zijn 50ste verjaardag. Jet van Swieten: "Alsof hij die nacht iemand anders was geworden. Ik zag het meteen aan zijn ogen, hoe hij reageerde op mijn vragen. 'Wat is er aan de hand met je? Je doet ineens zo gek'. Maar ja, hij wist het zelf ook niet. Het duurde nog vier maanden, voor we het wisten."

Speelsbrein
Auteur: Marleen van der Wees
ISBN: 9789492649041, 1e druk: juni 2018
Uitgever: Breindok

Het boek Speelsbrein van klinisch neuropsycholoog Marleen van der Wees is tot stand gekomen met steun van de Hersenstichting. Het is een boek voor ouders van kinderen met ‘kwetsbare hersenen’, bijvoorbeeld na vroeggeboorte, traumatisch hersenletsel, CP of een hersenziekte. Het complete boek SpeelsBrein is in de boekhandel en bij Bol.com verkrijgbaar.
De losse spelletjes zijn gratis downloadbaar op de website www.speelsbrein.nl.

Breinzicht – Toegepaste neuropsychologie bij een niet-aangeboren hersenletsel
Auteur: Wouter Lambrecht en Noortje Hermans
ISBN: 9789401452588, 1e druk: februari 2018
Uitgever: Academia Press

Wanneer iemands hersenen worden aangetast door een ongeval of ziekte, kan dat een enorme invloed hebben op zowel de persoon zelf als op zijn of haar directe omgeving. Zo'n niet-aangeboren hersenletsel of NAH is zeer complexe materie, want elk letsel is uniek en elk slachtoffer verwerkt dat op een andere manier. Dit boek biedt de lezer informatie over de werking van de hersenen, over de cognitieve functies zoals geheugen en spraak, en over de emotionele en gedragsmatige gevolgen van een NAH. Aan de hand van theorie over de hersenen en het zenuwstelsel, getuigenissen van patiënten, voorbeelden uit het echte leven en behandelingsadviezen bieden de auteurs een cruciaal overzicht aan studenten in de gezondheidszorg, mantelzorgers en zelfs de meer ervaren clinicus. Maar 'Breinzicht' is net zo goed een houvast voor familieleden van patiënten.

Na die nacht
Auteur: Kirstin Rozema
ISBN: 9789086603350, april 2017
Uitgever: Ellessy, Uitgeverij

Wat gebeurde er in de nacht van de 14e april, drie jaar geleden? Was het een kater na dat leuke feestje, waar ze veel te veel gedronken had? Of was het iets anders? Melanie Kuperes, partner van Douwe Boenders en moeder van kleuter Carolien, weet het niet. Ze weet alleen dat haar leven na die nacht totaal anders is geworden. Ze is vanaf dat moment humeurig, heeft een heel kort lontje en heeft nergens meer zin in. Vooral Douwe moet het ontgelden.
Kirstin Rozema won in 2018 de Publieksprijs 2018 met dit boek. Ze hoopt dat er hierdoor meer aandacht komt voor de gevolgen van niet aangeboren hersenletsel als gevolg van een herseninfarct. Het overkwam Kirstin zelf. Ze is er goed uit gekomen, maar het leven erna was beslist niet vanzelfsprekend. De boodschap die Kirstin in dit boek uitdraagt is: “Gezondheid is een bijzonder goed. Let op jezelf, wees lief op jezelf, pas op jezelf. Geniet van elke dag. Het kan zomaar de laatste zijn.”

Mijn kind in coma
Samengesteld door fysiotherapeuten werkzaam op de VIN-afdeling (Vroege Intensieve Neurorevalidatie) van Libra Revalidatie & Audiologie
ISBN: ISBN: 9789082673500

Een bundeling ervaringsverhalen over kinderen in coma en over de gevolgen in hun leven en dat van hun naasten na de coma.
Het boek is door ouders voor ouders geschreven omdat er een gebrek is aan informatie voor ouders in die uiterst onzekere situatie, waarin geen garanties kunnen worden gegeven over de uitkomst voor hun kind.
Een uitgave van Libra Revalidatie & Audiologie, te bestellen via bol.com.

Mijn vader heeft kapotte hersens
Auteur: Christel Valant-Opstal
ISBN: 9789402241310
Uitgever: Boekscout

Wat gebeurt er met jou, als kind, wanneer je vader of moeder niet aangeboren hersenletsel oploopt? Als revalidatie niet voldoende helpt waardoor je vader of moeder in een verpleeghuis of woonvorm moet gaan wonen? Welke emoties komen er dan boven en hoe ga je daar mee om? Deze en vele andere vragen komen aan bod in het boek ‘Mijn vader heeft kapotte hersens’.

Auteur Christel Vallant-Opstal beschrijft in haar boek wat er allemaal kan gebeuren na hersenletsel bij één van de ouders. Het verhaal wordt ondersteund met heldere teksten en verduidelijkende tekeningen. Met behulp van ‘praatvragen’ kan een kind woorden geven aan zijn of haar emoties en gedachten.

Een nieuwe jas
Auteur: Karin Weidekamp
ISBN: 978-94-0224-157-0 / 9789402241570
Uitgever: Boekscout

Hoe blijf je overeind als je leven ineens 180 graden draait? Als gevolg van een auto-ongeluk loopt Karin Weidekamp N.A.H. op. Zij wordt gedwongen een nieuwe jas te dragen, die haar in eerste instantie totaal niet lekker zit. Al snel beseft ze echter, dat ze haar oude leven niet meer terug krijgt en enkel door los te laten, het geluk weer kan vinden. Samen met haar grote liefde gaat ze deze innerlijke strijd aan.

Een lepel in de soep - Verhalen en uitleg over niet aangeboren hersenletsel
Auteur: Hans van Dam
ISBN: 9789082702200

Voor mensen met NAH en hun naasten:
'Een lepel in de soep' biedt een handreiking aan mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). En vooral ook aan de naasten van iemand met NAH, zoals verwanten, mantelzorgers en vrijwilligers. NAH is hersenletsel dat gedurende het leven ontstaat. Jaarlijks overkomt het meer dan honderdduizend Nederlanders. Na hersenbeschadiging, licht of zwaar, wordt niemand meer de persoon die hij of zij was. Iedereen met hersenletsel heeft veranderingen in functioneren. Lang niet altijd in bewegen, maar wel in denken en emoties. Die veranderingen variëren van subtiel tot ingrijpend.

Een uniek en breed beeld van NAH:
Dit boek bevat interviews met mensen met NAH, waarbij steeds wordt ingezoomd op één aspect van het hersenletsel dat voor die persoon op de voorgrond treedt. Hans van Dam, deskundige op het gebied van hersenletsel, geeft vervolgens een toelichting op het belangrijkste onderwerp van het interview. Het boek biedt een uniek en breed beeld van NAH en de gevolgen ervan. Ook laat het zien hoe mensen met NAH en hun naasten hierin met vallen en opstaan een weg vinden. De persoonlijke verhalen, steeds gecombineerd met een duidelijke uitleg, maken het tot een prettig leesbaar en informatief boek, zowel voor professionals als niet-professionals.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech