Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ervaringsdeskundigheid

Ervaringsdeskundige NAH

Een ervaringsdeskundige is iemand die al enige tijd zelf ervaring heeft met het hebben van niet-aangeboren hersenletsel. Na een ongeluk, beroerte, herseninfarct of op andere wijze opgelopen hersenletsel. Deze personen zijn steeds wijzer geworden over hoe met de gevolgen van NAH om te gaan.

Er zijn meerdere ervaringsdeskundigen aangesloten bij het NAH Netwerk Zuidoost Brabant. Op verzoek van mensen met NAH of hun mantelzorgers kunnen zij, via het Netwerk, ingezet worden. Zij kunnen helpen bij vragen en/of problemen die zich voordoen tijdens het proces van herstel.

Met als uitgangspunt het eigen ervaringsverhaal geven zij regelmatig voorlichting  over NAH bij diverse organisaties, bij gastlessen in het beroepsonderwijs (welzijn, zorg) etc.

Ook zijn er ervaringsdeskundigen die het initiatief hebben genomen om lotgenotengroepen te starten in hun eigen gemeenten.

Een ervaringsdeskundige is geen professioneel hulpverlener maar kan zeer waardevol zijn in de ondersteuning tijdens het proces van herstel. Dit omdat hij of zij als geen ander begrijpt wat de gevolgen kunnen zijn van het leven met NAH.

De coördinator van het netwerk bemiddelt in welke ervaringsdeskundige wordt gekoppeld aan de cliënt en/of mantelzorger. Het Netwerk kijkt naar de gestelde vraag en naar de betreffende omstandigheden en zoekt daar iemand bij die qua ervaring en achtergrond het beste aansluit.

Heeft u een vraag of een probleem waarbij u hulp kan gebruiken van iemand met persoonlijke ervaring, dan kunt u via ons Informatie- & Adviespunt Hersenletsel een ervaringsdeskundige aanvragen. Telefonisch via 088-6330999, per E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of via het contactformulier.

 

Cursus ervaringsdeskundige

Een ervaringsdeskundige heeft naast de nodige eigen ervaring ook meerdere cursussen gevolgd over hoe zijn/haar expertise in te zetten/ te gebruiken.
Zie hieronder een korte beschrijving van deze cursussen:

Op dit moment zijn de data voor deze trainingen nog niet bekend.
Heeft u zelf interesse om in de toekomst zo'n cursus te volgen om zo andere mensen te helpen met uw persoonlijke ervaring? Laat het ons dan weten, via het contactformulier. We nemen dan contact met u op om u op de wachtlijst te plaatsen.

Meer informatie is te vinden in de powerpoint die is gegeven tijdens de Kick Off door Riny Pepels.

 

Verhalen van ervaringsdeskundigen

Lees hieronder de verhalen van twee ervaringsdeskundigen:

 

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech