Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Boekentips

Luistert u liever naar een boek. Diverse boeken zijn ook als luisterboek te vinden op www.passendlezen.nl.

Bouwen aan identiteit. Behandeling van afasie - met 25 werkvormen
Auteur: Martine Bijl
ISBN: 9789025453398, 1e druk november 2018
Uitgever: Atlas Contact, uitgeverij  

Rinkeldekink' van Martine Bijl gaat over de hersenbloeding die zij kreeg in september 2015. Na haar langdurige herstel in een revalidatieoord, waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren, bracht ze nog enkele maanden door in een ziekenhuis, waar ze behandeld werd voor depressie. Haar taalvermogen bleef onaangetast. Over therapeuten, over welzijnstaal, de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen schrijft ze eerlijk, met wrange humor, zonder opsmuk en daardoor indrukwekkend. Te bestellen bij BOL.com.

NAHgenoeg niets te zien
Auteurs: Frank Willem Hogervorst 
ISBN: 9789463453745, 1e druk: juni 2018
Uitgever: Frank Willem Hogervorst 

Een kijkje in het hoofd van iemand met NAH. Frank Willem  Hogervorst schrijft over zijn eerste 2½ jaar met Niet Aangeboren Hersenletsel (na een motorongeluk). Hoewel de wereld er weinig van merkt, staat zijn leven na het ongeval op de kop en hij kan daar maar moeilijk mee omgaan. Van een energievolle veertiger die vol in het leven staat, verandert Frank Willem voor zijn gevoel in een klunzige, vergeetachtige, starre, opvliegende man van tachtig. Langzaamaan en met vallen en opstaan leert hij wat er nodig is om zijn weg te gaan vinden. Aangevuld met bijdragen van mensen die een rol van betekenis gespeeld hebben in deze periode is het een boek geworden dat uitstekend inzicht geeft in de gevolgen van NAH en wat er die eerste jaren bij komt kijken om het leven weer vorm te gaan geven.

Ontworteld door hersenletsel 
Auteurs: Lisa Wopereis 
ISBN: 9789402246933
Uitgever: Boekscout

Voor een relatief eenvoudige behandeling van haar stofwisselingsziekte porfyrie legde Lisa vol vertrouwen haar lot in handen van een arts. Maar het meest onwaarschijnlijke scenario dat haar die dag had kunnen overkomen, overkwam haar. Door medische fouten ontstaat blijvend hersenletsel. Ze vecht voor wat ze waard is, maar kan niet voorkomen dat ze bijna alles verliest wat ooit zo vanzelfsprekend leek. Wat volgt is een intensief revalidatietraject, een juridisch gevecht tegen het ziekenhuis en het meest zware: de emotionele zoektocht naar haar nieuwe ik. Ze heeft maar één optie: dealen met haar veranderde situatie. Lisa verliest veel, maar komt erachter dat ze eigenlijk heel weinig nodig heeft om zich écht gelukkig te voelen. Ontworteld door hersenletsel is haar waargebeurde en aangrijpende verhaal.

Hoofdstuk Opgelost
Auteurs: Merel van Zoelen en Wouter de Boer
ISBN: 978-94-92649-03-4; 1e druk 2018
Uitgever: BreinDok

Een zeer praktisch boek over oplossingsgericht werken, geschreven voor professionals in de zorg op Hbo-niveau, maar ook goed leesbaar voor medewerkers met Mbo-niveau. Hersenletsel heeft een enorme impact op alle betrokkenen. Veel mensen met hersenletsel hebben het gevoel dat zij de regie over hun eigen leven kwijt zijn. De nadruk ligt vaak op wat er niet meer kan. Oplossingsgericht werken is een positieve benadering, die uitgaat van wat de cliënt wél wil en kan. Als professional help je mensen hun eigen kracht te ervaren en zelf een weg te vinden. Juist daarom is het zo'n bruikbare aanpak bij mensen met hersenletsel en hun naasten.
Zie voor meer informatie op www.hoofdstukopgelost.nl.

Uit het dagboek van een Onbestorven Weduwe
Auteur: Jet van Swieten
ISBN: 9789081114202, 1e druk april 2018
Uitgever: Kien Boeken

Henny, de echtgenoot van Nieuwegeinse Jet van Swieten (60), kreeg tien jaar geleden een beroerte. Over hoe zij moest leren leven met een 'andere' man, met onzichtbaar hersenletsel, schreef Jet een boek: Uit het Dagboek van een Onbestorven Weduwe. Hij werd 'raar' wakker. Op een ochtend kort na zijn 50ste verjaardag. Jet van Swieten: "Alsof hij die nacht iemand anders was geworden. Ik zag het meteen aan zijn ogen, hoe hij reageerde op mijn vragen. 'Wat is er aan de hand met je? Je doet ineens zo gek'. Maar ja, hij wist het zelf ook niet. Het duurde nog vier maanden, voor we het wisten."

Speelsbrein
Auteur: Marleen van der Wees
ISBN: 9789492649041, 1e druk: juni 2018
Uitgever: Breindok

Het boek Speelsbrein van klinisch neuropsycholoog Marleen van der Wees is tot stand gekomen met steun van de Hersenstichting. Het is een boek voor ouders van kinderen met ‘kwetsbare hersenen’, bijvoorbeeld na vroeggeboorte, traumatisch hersenletsel, CP of een hersenziekte. Het complete boek SpeelsBrein is in de boekhandel en bij Bol.com verkrijgbaar.
De losse spelletjes zijn gratis downloadbaar op de website www.speelsbrein.nl.

Breinzicht – Toegepaste neuropsychologie bij een niet-aangeboren hersenletsel
Auteur: Wouter Lambrecht en Noortje Hermans
ISBN: 9789401452588, 1e druk: februari 2018
Uitgever: Academia Press

Wanneer iemands hersenen worden aangetast door een ongeval of ziekte, kan dat een enorme invloed hebben op zowel de persoon zelf als op zijn of haar directe omgeving. Zo'n niet-aangeboren hersenletsel of NAH is zeer complexe materie, want elk letsel is uniek en elk slachtoffer verwerkt dat op een andere manier. Dit boek biedt de lezer informatie over de werking van de hersenen, over de cognitieve functies zoals geheugen en spraak, en over de emotionele en gedragsmatige gevolgen van een NAH. Aan de hand van theorie over de hersenen en het zenuwstelsel, getuigenissen van patiënten, voorbeelden uit het echte leven en behandelingsadviezen bieden de auteurs een cruciaal overzicht aan studenten in de gezondheidszorg, mantelzorgers en zelfs de meer ervaren clinicus. Maar 'Breinzicht' is net zo goed een houvast voor familieleden van patiënten.

Na die nacht
Auteur: Kirstin Rozema
ISBN: 9789086603350, april 2017
Uitgever: Ellessy, Uitgeverij

Wat gebeurde er in de nacht van de 14e april, drie jaar geleden? Was het een kater na dat leuke feestje, waar ze veel te veel gedronken had? Of was het iets anders? Melanie Kuperes, partner van Douwe Boenders en moeder van kleuter Carolien, weet het niet. Ze weet alleen dat haar leven na die nacht totaal anders is geworden. Ze is vanaf dat moment humeurig, heeft een heel kort lontje en heeft nergens meer zin in. Vooral Douwe moet het ontgelden.
Kirstin Rozema won in 2018 de Publieksprijs 2018 met dit boek. Ze hoopt dat er hierdoor meer aandacht komt voor de gevolgen van niet aangeboren hersenletsel als gevolg van een herseninfarct. Het overkwam Kirstin zelf. Ze is er goed uit gekomen, maar het leven erna was beslist niet vanzelfsprekend. De boodschap die Kirstin in dit boek uitdraagt is: “Gezondheid is een bijzonder goed. Let op jezelf, wees lief op jezelf, pas op jezelf. Geniet van elke dag. Het kan zomaar de laatste zijn.”

Mijn kind in coma
Samengesteld door fysiotherapeuten werkzaam op de VIN-afdeling (Vroege Intensieve Neurorevalidatie) van Libra Revalidatie & Audiologie
ISBN: ISBN: 9789082673500

Een bundeling ervaringsverhalen over kinderen in coma en over de gevolgen in hun leven en dat van hun naasten na de coma.
Het boek is door ouders voor ouders geschreven omdat er een gebrek is aan informatie voor ouders in die uiterst onzekere situatie, waarin geen garanties kunnen worden gegeven over de uitkomst voor hun kind.
Een uitgave van Libra Revalidatie & Audiologie, te bestellen via bol.com.

Mijn vader heeft kapotte hersens
Auteur: Christel Valant-Opstal
ISBN: 9789402241310
Uitgever: Boekscout

Wat gebeurt er met jou, als kind, wanneer je vader of moeder niet aangeboren hersenletsel oploopt? Als revalidatie niet voldoende helpt waardoor je vader of moeder in een verpleeghuis of woonvorm moet gaan wonen? Welke emoties komen er dan boven en hoe ga je daar mee om? Deze en vele andere vragen komen aan bod in het boek ‘Mijn vader heeft kapotte hersens’.

Auteur Christel Vallant-Opstal beschrijft in haar boek wat er allemaal kan gebeuren na hersenletsel bij één van de ouders. Het verhaal wordt ondersteund met heldere teksten en verduidelijkende tekeningen. Met behulp van ‘praatvragen’ kan een kind woorden geven aan zijn of haar emoties en gedachten.

Een nieuwe jas
Auteur: Karin Weidekamp
ISBN: 978-94-0224-157-0 / 9789402241570
Uitgever: Boekscout

Hoe blijf je overeind als je leven ineens 180 graden draait? Als gevolg van een auto-ongeluk loopt Karin Weidekamp N.A.H. op. Zij wordt gedwongen een nieuwe jas te dragen, die haar in eerste instantie totaal niet lekker zit. Al snel beseft ze echter, dat ze haar oude leven niet meer terug krijgt en enkel door los te laten, het geluk weer kan vinden. Samen met haar grote liefde gaat ze deze innerlijke strijd aan.

Een lepel in de soep - Verhalen en uitleg over niet aangeboren hersenletsel
Auteur: Hans van Dam
ISBN: 9789082702200

Voor mensen met NAH en hun naasten:
'Een lepel in de soep' biedt een handreiking aan mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). En vooral ook aan de naasten van iemand met NAH, zoals verwanten, mantelzorgers en vrijwilligers. NAH is hersenletsel dat gedurende het leven ontstaat. Jaarlijks overkomt het meer dan honderdduizend Nederlanders. Na hersenbeschadiging, licht of zwaar, wordt niemand meer de persoon die hij of zij was. Iedereen met hersenletsel heeft veranderingen in functioneren. Lang niet altijd in bewegen, maar wel in denken en emoties. Die veranderingen variëren van subtiel tot ingrijpend.

Een uniek en breed beeld van NAH:
Dit boek bevat interviews met mensen met NAH, waarbij steeds wordt ingezoomd op één aspect van het hersenletsel dat voor die persoon op de voorgrond treedt. Hans van Dam, deskundige op het gebied van hersenletsel, geeft vervolgens een toelichting op het belangrijkste onderwerp van het interview. Het boek biedt een uniek en breed beeld van NAH en de gevolgen ervan. Ook laat het zien hoe mensen met NAH en hun naasten hierin met vallen en opstaan een weg vinden. De persoonlijke verhalen, steeds gecombineerd met een duidelijke uitleg, maken het tot een prettig leesbaar en informatief boek, zowel voor professionals als niet-professionals.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech