Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Kinderen en jongeren met NAH

Hersenletsel overkomt ook kinderen en jongeren. Zoals een val op het hoofd, een hersentumor of hersenvliesontsteking. Zuurstoftekort door een bijna verdrinking kan eveneens hersenletsel veroorzaken. Hersenletsel bij kinderen en jongeren wordt niet altijd goed herkend. Vooral bij kinderen kunnen de gevolgen van NAH (jaren) lang verborgen blijven, omdat de hersenen nog in ontwikkeling zijn. Wat  zijn de signalen en hoe kunt u ze herkennen?

De gevolgen voor familie en kinderen zijn ingrijpend, zoals u kunt lezen op Hersenuitleg.nl.

Voor meer informatie over NAH bij kinderen als gevolg van een hersentumor kunt u ook terecht bij de Vereniging van Ouders van Kinderen met Kanker (VOKK). Zij hebben een verwijsgids op hun website staan t.b.v. ouders van kinderen met hersentumoren. 

Indien uw kind NAH heeft en u wilt dit laten onderzoeken of behandelen in een centrum in de regio dat specifiek gericht is op kinderen, dan kunt u hiervoor terecht bij Libra Revalidatie & Audiologie of SWZ.

In navolging van de Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel (THL) voor Volwassenen (zie ook de gebruikersversie) is er ook een aparte Zorgstandaard THL voor Kinderen & Jongeren (zie ook de gebruikersversie) ontwikkeld. Hiervoor is gekozen omdat deze doelgroep in een andere levensfase zit, waarbij de hersenen nog in ontwikkeling zijn. Daarnaast speelt, meer dan bij volwassenen, onderwijs een belangrijke rol.

Het ondersteunen van kinderen en jongeren met gevolgen van NAH in het onderwijs is belangrijk, omdat zowel uit de literatuur als uit de praktijk naar voren komt dat de onderwijsbehoefte van deze kinderen en  jongeren na het oplopen van hersenletsel drastisch verandert. Om deze  reden is het NAH onderwijsprotocol opgesteld.

 

App Breinstraat voor jongeren

Voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar de Breinstraat ontwikkeld. Deze app verschaft op een toegankelijke en laagdrempelige manier informatie aan jongeren over wat zorg inhoudt als je hersenletsel hebt opgelopen, wat je te wachten staat en hoe om te gaan met de zichtbare en onzichtbare gevolgen in het dagelijkse leven. In de app kunnen jongeren ook hun eigen Hersenletselpaspoort maken. Dit paspoort kan worden gedeeld met ouders, zorgverleners, klasgenoten, vrienden en leerkrachten. Zo wordt het delen van hun verhaal een stuk gemakkelijker! De app Breinstraat is te downloaden in de AppStore.

 

NAH Young

NAH Young is in 2015 opgericht en is bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 35 jaar met NAH. Met diverse bijeenkomsten, probeert NAH Young jongeren met NAH bij elkaar te brengen. Het organiseren van de bijeenkomsten wordt grotendeels gedaan door jongeren met NAH. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de beperkingen van hersenletsel. De bijeenkomsten hebben vaak een informeel karakter. Alle activiteiten zijn te  vinden op Facebookpagina NAH Young Helmond.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech